A genetika és a gyermekünk - Szemszín, hajszín, magasság, arcvonások: erre számíthatunk!

6:28 Mrs. Nassoló 0 Comments

Szem szín:


Ha egy pár génből kellene kiindulnunk a szem szín meghatározásakor, akkor mindössze három szín árnyalat volna lehetséges: barna, kék és esetleg zöld. Azonban az ember szemszíne ezeknek a színeknek széles árnyalati spektrumán helyezkedhet el. Ennek oka az, hogy a szem szín egy poligenetikus tulajdonság. 

A szem színét a szivárvány hártyában lévő melanin vagy barna pigment mennyisége határozza meg. A barna szemben sok, a kék szemben nagyon kevés, más színekben, mint a zöldben vagy szürkében változó mennyiségű melanin van. Mivel több gén felelős azért, hogy mennyi barna pigmentet öröklünk, és hogy ez hol jelenik meg a szemben, ezért számtalan lehetősége van a színárnyalatoknak. 



Hirdetés

Arc és testalkat:

Bizonyos arcvonásokról azt feltételezik, hogy dominánsak és generációkon keresztül öröklődnek. (Gödröcskék, homlok ráncformák, lenövő haj, kopaszodás, arcszimmetria, kézforma, lábujjköröm forma és a szokatlan jegyek.)

Úgy nyerhetünk némi képet, hogy több generáció fotóit tanulmányozzuk és figyeljük a jellegzetes vonásokat erős váll, kerek arc, stb. Három generáció összehasonlításakor már felfedezhetőek az erős jegyek, melyek valószínűleg továbbvívődnek.

Magasság és testsúly: 

Képlet
Van egy képlet is, ami meglehetősen pontos. Ez úgy szól, hogy add össze a szülők magasságát majd az eredményt oszd el kettővel, és megkapod az átlagot. Ha kislány magasságára vagy kíváncsi, akkor az eredményből vonjál ki hatot, ha pedig egy kisfiú magassága érdekel, akkor az eredményhez adjál hozzá hatot. Ez azt jelenti, hogy ha az anya 170 cm és az apa 186 cm, akkor az összeg 356 cm. Az átlag 178 cm. Vagyis a kislány 172 cm magas lesz, a fiú pedig 184 cm. A képlet nem minden esetben helyes, mert előfordulhat olyan eset is, hogy kislány alacsony lesz, mert egyik alacsony nagymamája génje dominál, és a képlet ellenére alacsonyabb lesz, mint tippelték.

Egyéb befolyásoló tényezők: a táplálkozás és az egészségi állapot. Ha a gyermekünk génjeibe pl. 165 cm magasság van programozva, nem megfelelő táplálkozás és egyéb zavaró tényező folytán elképzelhető, hogy nem éri el ezt a magasságot. Azt viszont lehetetlen megmondani, hogy gyermekünk karcsú lesz vagy túlsúlyos. A gének csak hajlamossá tesznek egy bizonyos testsúlyra, de nem képesek azt garantálni.

Hirdetés


Haj szín: 

Általánosságban elmondható, hogy a sötét haj a domináns a világossal szemben. Gyermekünk hajszínének árnyalata ennek ellenére csodálatosan széles skálán mozoghat az anya és apa hajszíne között. A szülők hajának pigmentszámától és keveredésétől függ. 

De meglepő színek is feltűnhetnek eltérő hajszínű szülők esetében. Ez általában akkor történik meg ha az egyik szülőben egy hordozott receszív gén keveredik egy másikkal. Tehát egy fekete hajú szülő, aki reciszív gént hordoz szőke hajra, potenciálisan számíthat szőke gyermekre, ha ez a gén érvnyesül. 

A vörös hajról azt gondolták receszív hajszín, ma a szőkével ellentétben dominánsnak tartjuk. Előfordulhat, hogy vörös hajúak vagyunk, csak nem tudunk róla, mert eltakarja egy erősebb barna vagy fekete pigment. 

Személyiség:

A szakemberek véleménye szerint kétségtelen, hogy sok személyiségünkre vonatkozó hajlam genetikailag kódolt a kisbaba születésétől fogva: ilyen pl. az, hogyan reagál a zajra. Viszont a viselkedésre hatalmas befolyása van a környezetnek. Pl. egy gyerek erős hajlamot örököl arra, hogy kockázatos vállalkozásokba fogjuk, mindazonáltal gyakorolhatunk rá és a környezetére befolyást, hogy a kalandvágya alacsonyabb fokon, más módon, vagy egyáltalán ne jelenjen meg. 
De ugyanez a helyzet a zenével is: van aki tehetséges benne, még is eltékozolja a tudását, mások nem ezzel a genetikai adottsággal születnek de lehet fejleszteni munkával és elhatározással. 






Hirdetés

You Might Also Like

0 megjegyzés: